• Studia Medyczne w Kielcach

    Podpisano umowę w sprawie finansowania projektu „MED REH”. Jego finałem ma być uruchomienie kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego.

    Umowę podpisali profesor Jacek Semaniak, rektor Uniwersytetu Jana Kochanowskiego i Adam Jarubas, marszałek województwa.
    Projekt finansowany z Regionalnego Programu Operacyjnego wart jest 35,2 miliona złotych. 15 procent tej kwoty, czyli pięć milionów złotych musi wyłożyć uczelnia, resztę sfinansuje Unia Europejska.

    W ramach tego projektu ma powstać Zakład Anatomii Prawidłowej u zbiegu ulic Radiowej i alei IX Wieków Kielc. – Zostanie też wyposażony w nowoczesny sprzęt naukowo – dydaktyczny, z którego będą mogli korzystać wszyscy studenci wydziału nauk o zdrowiu – mówi profesor Jacek Semaniak, rektor uczelni.

    Projekt zakończy się wiosną 2015 roku. W tym samym roku powinien ruszyć nabór na pierwszy rok medycyny. – Wstępnie planujemy przyjęcie 75 osób – mówi profesor Stanisław Głuszek, dziekan wydziału nauk o zdrowiu. Profesor Głuszek przypomniał długie starania o otwarcie kierunku lekarskiego.
    Źródło / Echo Dnia

2 Responsesso far.

  1. Marisela pisze:

    Może to i ciekawe ale nic nie zmozuriałam . Nie ma lekarstwa na kaca, bo do tej pory nie odkryto jeszcze substancji, ktf3ra neutralizowałaby ich toksyczne działanie.Wiadomo, że każdy z nas ma własną, sprawdzoną receptę na zespf3ł chorf3b dnia drugiego . O dziwo, większość z nich, nawet sławetny klin, mają naukowe uzasadnienie. Dlatego warto zmusić się, mimo oporu materii, do zrobienia kilku rzeczy, ktf3re przyspieszą twf3j powrf3t do żywych. Im tłustsze potrawy będziemy spożywać, tym mniejsze ryzyko, że rano dopadnie nas kac. Na przyjęciach doskonale sprawdzają się mięsne zakąski, panierowane warzywa, marynowane grzybki, kwaszone przysmaki, pieczenie, ciepły barszcz, natomiast należy unikać napojf3w gazowanych (przyspieszają wchłanianie alkoholu) oraz dodatkf3w typu chipsy, chrupki – one wbrew pozorom nie zaspokajają głodu, a jedynie podrażniają żołądek. Dlatego warto zmusić się, mimo oporu materii, do zrobienia kilku rzeczy, ktf3re przyspieszą twf3j powrf3t do żywych. Im tłustsze potrawy będziemy spożywać, tym mniejsze ryzyko, że rano dopadnie nas kac. Na przyjęciach doskonale sprawdzają się mięsne zakąski, panierowane warzywa, marynowane grzybki, kwaszone przysmaki, pieczenie, ciepły barszcz, natomiast należy unikać napojf3w gazowanych (przyspieszają wchłanianie alkoholu) oraz dodatkf3w typu chipsy, chrupki – one wbrew pozorom nie zaspokajają głodu, a jedynie podrażniają żołądek. KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głf3wnym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest alkohol etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrf3wkowy (HCHO). Nasenne a tak w ogf3le nie warto o tym dłużej gadać.

  2. Davy pisze:

    Nasenne i co tu jeszcze kooentmwać? Chyba lepiej nie. Ten pierwszy sprawia, że ciśnienie ci rośnie a tętno przyspiesza, robi ci się ciepło, twarz czerwienieje a rano pęka ci głowa i masz mdłości. Ten drugi bardzo źle wpływa na stan twojego żołądka. Nie ma lekarstwa na kaca, bo do tej pory nie odkryto jeszcze substancji, ktf3ra neutralizowałaby ich toksyczne działanie.Wiadomo, że każdy z nas ma własną, sprawdzoną receptę na zespf3ł chorf3b dnia drugiego . O dziwo, większość z nich, nawet sławetny klin, mają naukowe uzasadnienie. O dziwo, większość z nich, nawet sławetny klin, mają naukowe uzasadnienie. Dlatego warto zmusić się, mimo oporu materii, do zrobienia kilku rzeczy, ktf3re przyspieszą twf3j powrf3t do żywych. Im tłustsze potrawy będziemy spożywać, tym mniejsze ryzyko, że rano dopadnie nas kac. Na przyjęciach doskonale sprawdzają się mięsne zakąski, panierowane warzywa, marynowane grzybki, kwaszone przysmaki, pieczenie, ciepły barszcz, natomiast należy unikać napojf3w gazowanych (przyspieszają wchłanianie alkoholu) oraz dodatkf3w typu chipsy, chrupki – one wbrew pozorom nie zaspokajają głodu, a jedynie podrażniają żołądek. KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głf3wnym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest alkohol etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrf3wkowy (HCHO). Nasenne a tak ogf3lnie nie warto o tym dłużej gadać.